"Angliki" czekają na wyrok Trybunału

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Waśka
    Rider
    • 2013
    • 552
    • Mitshibishi

Zamieszczone przez rowerek
    Jak ktoś turystycznie przyjeżdża z UK to od razu można go poznać. Jazda za Tirami, brak wyprzedzania na naszych jednopasmówkach itp. Inaczej się po prostu nie da ze względu na brak widoczności. U Nas nie ma przynajmniej dwóch pasów w każdym kierunku jak na zachodzie.
    jeżdziłeś po UK po bocznych drogach? pomijając nawierzchnię, są takie same jak u nas.
    Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Bo jest nawet gorzej, bo ludzie wcale nie jezdza wolno, jezdza bez swiatel nawet jak leje albo jest ciemno :idea: Do tego nie widac czy cos jedzie za zakretem bo drogi sa otoczone tymi plotami z kamienia porosniete krzakami :twisted:

Wiec nawet jakby tam zaczely auta jezdzic z kierownica po lewej to poziom bezpieczenstwa na drodze by sie nie zmienil.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Maicroft, dostrzegasz różnicę pomiędzy jazdą "anglikiem" pomiędzy Berlinem a Frankfurtem albo Paryżem czy Lyon'em a Warszawą i Krakowem albo Poznaniem i Wrocławiem ?

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez tomecki994
          Raz kierowałem anglikiem, i dla mnie to była mordęga, nie umiałem zmieniać biegów lewą ręką, lewa półkula mózgu walczyła z prawą i na odwrót... Ciągle chciałem puszczać kiere i krzyżować ręce i prawą zmieniać...
          może dlatego miałeś takie problemy :wink:
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

Zamieszczone przez piotrek_gdy
            może dlatego miałeś takie problemy :wink:
            ti,ti,ti... złośliwiec :satan :wink:
            Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
            => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
            => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
            "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen

Wally, jak miałem 19 lat to potrafiłem nawet trabantem jeździć i zmieniać biegi przy kolumnie kierownicy i miałem okazję pojeździć nawet Hondą S600 :diabelski_usmiech

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Wally
                RS
                • 2012
                • 3790
                • Volkswagen

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                Wally, jak miałem 19 lat to potrafiłem nawet trabantem jeździć i zmieniać biegi przy kolumnie kierownicy i miałem okazję pojeździć nawet Hondą S600 :diabelski_usmiech
                :szeroki_usmiech

Komentarz

• tomecki994
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 201

Aleście się mnie uczepili, to że mam 19 lat nie oznacza zaraz że moje doświadczenia na psach można wieszać - przez rok posiadania prawka zrobiłem 6 000 km, więc już obeznałem się z jazdą, i mimo wszystko rozumiem że idzie się do tego przyzwyczaić. Ale nawet jakby ktoś miał 45 lat to i tak będzie mu ciężko, i może zrobić mnóstwo kilometrów angolem po polskich drogach, ale przyjdzie jeden taki moment, i w kryzysowej sytuacji może stracić cenne sekundy. A skoro jesteście zwolennikami rejestracji angolów w Polsce, dlaczego jeździcie zwykłymi autami?
                  Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen

tomecki994, nie gniewaj się

to nie kwestia wieku ale doswiadczenia
                    w swoim życiu jeździłem setką jak nie lepiej aut z kierownica po prawej i po lewej stronie i wiem, że nie w tym problem

jak ktoś jest popiep...nym kierowcą to naprawe nie ma znaczenia po której masz kierownicę- dowodem na to są statystyki wypadków na polskich drogach gdzie jeźdżą auta z kierownica po lewej stronie

to kwestia świadomości kierowców i ... jak napisałem odpowiednich stawek ubezpieczeniowych :wink:

Komentarz

• rowerek
                      Rider
                      • 2010
                      • 449

Mam wrażenie, że niektórzy nadal nie rozumieją sedna sprawy... Tu nie chodzi o czysto techniczną trudność jazdy autem z kierownicą po prawej (czyli nie rozchodzi się o kwestię zmiany biegów lewą ręką itp.), ale o znalezieniu się w takim aucie w naszych realiach. Możesz mieć zajebiście opanowaną jazdę takim autem, nie ważne czy dźwignia zmiany biegów jest z prawej/lewej strony czy też może zamontowana w podsufitce czy innym bagażniku. Chodzi o to, że jadąc autem z kierownicą po przeciwnej stronie niż ruch pojazdów masz ograniczoną widoczność. Koniec kropka. Na drogach dwupasmowych problem to właściwie żaden, ale na królujących u Nas jednopasmówkach problem robi się znaczny. Jak przeprowadzić manewr wyprzedzania kiedy np. utkniesz za tirem czy busem, który skutecznie uniemożliwia obserwację przeciwnego pasa (przypominam, że siedzisz w aucie od strony pobocza!). Wychylasz się na 3/4 szerokości auta? Powodzenia. 5 razy Ci się uda, za 6. możesz się na kogoś nadziać...

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez rowerek
                        Chodzi o to, że jadąc autem z kierownicą po przeciwnej stronie niż ruch pojazdów masz ograniczoną widoczność.
                        no i w związku z tym musisz dostosować się do tej trudności tak samo oczywsistym jak zwalnianie na mokrej nawierzchni albo na lodzie

rowerek, ty naprawdę uważasz, że jak u nas bedzie mozliwość rejestracji takich aut to ludzie masowo będą je kupować?
                        bo ja osobiście tak nie uważam

Komentarz

• rowerek
                          Rider
                          • 2010
                          • 449

rowerek, ty naprawdę uważasz, że jak u nas bedzie mozliwość rejestracji takich aut to ludzie masowo będą je kupować?
                          Masowo może nie, ale zauważalnie wzrośnie popyt na takie auta. Już tłumaczę dlaczego. Jak otwarto granice mieliśmy falę przypływu złomu z Zachodu. Dlaczego ta fala była? Bo auta były znacznie TAŃSZE niż u Nas (oczywiście miało to odbicie w stanie technicznym, ale ja nie o tym). Połowa sprowadzonych aut ma więcej niż 10 lat. Dlaczego? Bo na inne Nas nie stać! Jaki to ma związek z anglikami? Ano taki, że te auta ze względu na to, że są 'niepełnowartościowe' (przez kierownicę po złej stronie) kosztują obecnie śmieszne pieniądze. Po wprowadzeniu prawa do rejestracji oczywiście ich cena wzrośnie, ale nadal będą kosztować z 60-70% ceny takiego samego auta z kierownicą po właściwej stronie. Uwierz mi, że dla wielu ludzi, będzie to argument nie do przecenienia. Pojedź sobie na głębszą prowincję gdzie mentalność jak i możliwości są trochę inne a może zmienisz zdanie (oczywiście nie mam tu zamiaru nikogo urazić). Ja mam czasem okazję być na wsi gdzie psy dupami szczekają i gdzie rządzą młodzi gniewni w tuningowanych calibrach za 500zł. Często narzekają, że anglików nie można rejestrować bo wtedy by sobie jeden z drugim ściągnął szybką furę za połowę ceny... Może stąd moje uprzedzenie do takich aut na naszych drogach (a może bardziej do sporej grupy ewentualnych użytkowników, którzy w takich autach stanowiliby jeszcze większe zagrożenie dla innych).

Komentarz

• Wally
                            RS
                            • 2012
                            • 3790
                            • Volkswagen

zawsze zostaje coś takiego :diabelski_usmiech

Komentarz

• SS
                              RS
                              • 2010
                              • 16209
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Wally
                              zawsze zostaje coś takiego :diabelski_usmiech
                              Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Co by to się działo jakbyś chciał takie cudo w Polsce zarejestrować. I do tego auto dla 1+3, prawie jak w Maclarenie F1
                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Eidos71
                                RS
                                • 2011
                                • 2050
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mój nieżyjący już znajomy pod koniec lat 80-tych zarejestrował w Polsce Toyotę Corollę ściągniętą z Tajwanu :diabelski_usmiech . Nie dokonywał żadnych przekładek, tylko zamontował po lewej stronie, przed lusterkiem fabrycznym, dodatkowe lusterko zewnętrzne, skierowane lustrem w kierunku przodu pojazdu. Obraz sytuacji na drodze odbijał się w tym lusterku i był widoczny w fabrycznie zamontowanym lewym lusterku (trochę to pewnie brzmi niezrozumiale). I ten patent się sprawdzał - z prawego fotela, chcąc wyprzedzić jakieś auto, widział w lewym lusterku, czy coś z naprzeciwka nie nadjeżdża. To autko jeździło do 2007 r. - potem trafiło na złom, gdyż "ruda" skonsumowała większość blach.
                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Wally
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 3790
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Eidos71
                                  Mój nieżyjący już znajomy pod koniec lat 80-tych zarejestrował w Polsce Toyotę Corollę ściągniętą z Tajwanu :diabelski_usmiech . Nie dokonywał żadnych przekładek, tylko zamontował po lewej stronie, przed lusterkiem fabrycznym, dodatkowe lusterko zewnętrzne, skierowane lustrem w kierunku przodu pojazdu. Obraz sytuacji na drodze odbijał się w tym lusterku i był widoczny w fabrycznie zamontowanym lewym lusterku (trochę to pewnie brzmi niezrozumiale). I ten patent się sprawdzał - z prawego fotela, chcąc wyprzedzić jakieś auto, widział w lewym lusterku, czy coś z naprzeciwka nie nadjeżdża. To autko jeździło do 2007 r. - potem trafiło na złom, gdyż "ruda" skonsumowała większość blach.
                                  Polak potrafi...

Komentarz

• tomecki994
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 201

Zamieszczone przez Wally
                                    zawsze zostaje coś takiego
                                    Ha ha, na skrzyżowaniu pasażer włącza za Ciebie kierunkowskazy albo mówi ile jedziesz
                                    Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• JOY
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 641

Ja również mam nadzieję że nie pozwolą rejestrować aut z kierownicą po prawej.
                                      Mamy i fatalne drogi i niestety fatalnych kierowców. Nigdy nie wiadomo kiedy Cię ktoś nie zechce wyprzedzić, bo temu komuś nie zechce się wrzucić kierunkowskazu, o prolemach na zakrętach nawet nie ma co pisać. Wypadków z motocyklami pewnie też byłoby więcej...
                                      Ech...

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Zamieszczone przez loyd
                                        Maicroft, dostrzegasz różnicę pomiędzy jazdą "anglikiem" pomiędzy Berlinem a Frankfurtem albo Paryżem czy Lyon'em a Warszawą i Krakowem albo Poznaniem i Wrocławiem ?
                                        Wiekszosc trasy Wawa-Krakow to droga dwu pasmowa Naprawde da sie takim autem jezdzic, ale trzeba isc na pewne kompromisy - jedziemy kolumna a nie mamy wlaczonego non-stop lewego kierunku.

Wczoraj wyprzedzil mnie mistrz ktory stwierdzil, ze podwojna ciagla i zakret w lewo to idealne miejsce do wyprzedzenia. Nie przeszkadzalo mu ze ma kierownice po lewej, ze mija 8 aut swoim Pugiem 205 i jak pojedzie cos z drugiej strony to uciekac moze jedynie na drzewa, bo nikt go nie wpusci bo nie ma gdzie.

Wiec to nie tylko drogi i samochod co glowa kierowcy jest wazna
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Mariusz87
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1286
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja jestem na nie. Po pierwsze za mało mamy dwupasmówek. Po drugie za mało kultury. Po trzecie wezwilędu na taniość głównymi posiadaczami będą młodzi gniewni
                                          moje stare auto
                                          jest scout

Komentarz

• loyd
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2342

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Wiec to nie tylko drogi i samochod co glowa kierowcy jest wazna
                                            Ależ ja się całkowicie zgadzam - tylko jakoś tak wypada, że głowa "chopów" w beemach za 699 funtów jest nie teges ...

Nie mam nic przeciwko, żeby "anglikami" jeździli ustatkowani ojcowie z rodzinami nad morze .... Ale oni jakoś wolą auta typu Octavia z salonu zamiast ferrari z GB :wink:

Komentarz

Pracuję...